Χιλή: Οι φοιτητές ξανά δυναμικά στους δρόμους.

Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο.

Video εδώ

Οι φασαρίες ξεκίνησαν από τις 29/3

δρόμοι της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη νύχτα μετά τον εορτασμό της “Ημέρας των Νέων  Πολεμιστών” ( διορθώστε αν δεν είναι σωστό Day of the Young Combatant, στα αγγλικά) .

Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα στους μπάτσους  και έβαλαν φωτιά σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας με βόμβες μολότοφ, μετατρέποντας κάποιους δρόμους σε   πύρινη κόλαση.

Οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού  σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε συγκρούσεις που άρχισαν την Παρασκευή το απόγευμα. Μια σειρά από κοινωνικές οργανώσεις στη Χιλή αναγνωρίζουν την 29η του Μάρτη ως «Ημέρας των Νέων  Πολεμιστών” στη μνήμη των δύο νεαρών αδελφών, Rafael και Eduardo Vergara Toledo, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε μια διαδήλωση το 1985 κατά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Φοιτητές και εργαζόμενοι ξανά στους δρόμους
Αναζωπύρωση της εξέγερσης στη Χιλή καθώς εργαζόμενοι και φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

chilean-student-protests

Οι μαζικές διαμαρτυρίες είναι σαρωτικές στην Χιλή. Φοιτητές και εργαζόμενοι απαιτούν την ανατροπή  του σχεδιασμού της ιδιωτικοποίησης των σχολείων  και της ανισοκατανομής του πλούτου στη χώρα.
“Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που η χώρα  απαιτεί είναι αν υπάρχει σε αυτές άμεση συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων», δήλωσε ο Andrés Fielbaum, επικεφαλής της Φοιτητικής Ομοσπονδίας Universidad de Chile.
Πάνω από 100.000 φοιτητές ενώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, λιμενεργάτες, και ανθρακωρύχους στους δρόμους του Σαντιάγκο το απόγευμα της Τετάρτης σε μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης της πανεθνικής απεργίας των φοιτητών.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες καταλαμβάνουν  στα σχολεία που θα λειτουργήσουν  ως εκλογικά τμήματα για τις επερχόμενες προεδρικές προκριματικές εκλογές της Κυριακής.
Οι αρχές της Χιλής έχουν απειλήσει ότι θα κατεβάσουν το στρατό για να διαλύσει την τακτική διαμαρτυρίας Toma, «ελέγχου»  και των καταλήψεων του χώρου των σχολείων.
“Η «Tomas » χρησιμεύσουν ως μέσα ελέγχου και ενδυνάμωσης για τις κοινότητες», δήλωσε ο Isabel Salgado της Συντονιστικής Συνέλευσης Μέσης  Εκπαίδευσης..
Οι κλιμακώσεις  των διαμαρτυριών απαντήθηκαν με την καταστολή της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης ακραίας χρήσης  δακρυγόνων, αυρών, και μαζικών συλλήψεων.
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αναζωογόνηση των φοιτητικών κινημάτων της Χιλής που από το 2010, ξεκίνησαν ένα αγώνα  οργανώνοντας μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες  εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε εθνικό επίπεδο για να ανατραπεί  η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, η οποία τοποθετεί πάνω από το ήμισυ όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων σε ιδιωτικά χέρια.
Οι ανισότητες στην κατανομή του τεράστιου πλούτου από την εξόρυξη του χαλκού της Χιλής έχουν βαθύνει μετά την ιδιωτικοποίηση της Χιλιανής βιομηχανίας χαλκού.
Από όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν μέσω της «ελεύθερης αγοράς» την «μεταρρύθμιση»  των ιδιωτικοποιήσεων  το 1970, έχει διαβρωθεί πλήρως το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας της χώρας, χωρίς ουσιαστικές δημόσιες παροχές όπως η εκπαίδευση και η υγεία ενώ έχει  εμβαθυνθεί η ανισοκατανομή του πλούτου στη χώρα αυτή που συχνά θεωρείται η «αγάπη» του νεοφιλελευθερισμού.

Πηγή: https://athens.indymedia.org/